Jirayla's

kennel en trimsalon

Geschiedenis

De voorvaders van de Sheltie waren Schotse herdershonden, waarvan ook de Collie en de Border Collie stammen. Sommige van deze honden waren vrij klein. De Sheltie stamt bijna zeker af van deze vroege collie types, welke dan verder ontwikkeld werden op de Shetland eilanden. Het is niet uitgesloten dat er kruisingen zijn geweest met Ijslandse honden, en zelfs de Cavalier King Charles Spaniel is niet uitgesloten.

De arme omgeving bevoordeelde kleiner vee en de dieren die nodig waren om hen te hoeden waren ook proportioneel kleiner. In een land met weinig hekken, was het essentieel dat een herdershond de kuddes weghield van de akkergronden waar gewassen werden geteeld. Daarom moesten de honden niet alleen op de schapen passen, maar ook op pony's en kippen.

De Britse vloot deed de Shetland eilanden regelmatig aan wanneer ze op oefening waren en namen vaak puppies mee terug naar Engeland. Hier werden ze aanvankelijk Shetland Collie genoemd, later afgekort naar Sheltie.


Karakter

De Sheltie is een vriendelijk, gevoelig hondje die graag wil werken. Deze combinatie zorgt voor een hond die gehoorzaam is, snel leert en volledig toegewijd is aan het gezin. Hij is lief, speels, vriendelijk en kan heel goed om gaan met kinderen. Hij is gereserveerd en zelfs een beetje timide tegenover vreemden. De Sheltie heeft wel de neiging om veel te blaffen.

Verzorging

De Sheltie is een bundel energie en heeft redelijk wat beweging nodig. Een stevige wandeling, eindje joggen of een actief spelletje vallen zeker in de smaak. Het is een hond die heel gehecht is aan het gezin en wordt dus ook bij voorkeur binnenshuis gehouden.

De dikke vacht vraagt om een regelmatige borstelbeurt, soms meermalen per week.


Leeftijd

De gemiddelde Sheltie wordt zo tussen de 12 en 14 jaar oud.

Uiterlijk

De Sheltie is een kleine, behendige hond. Zijn loop is vlot en moeiteloos. Hij heeft een dubbele vacht met een korte, dichte zachte ondervacht en een hardere bovenvacht.

Zijn uitdrukking is intelligent. Hoewel hij lijkt op een mini versie van de collie, zijn er toch subtiele verschillen die de rassen onderscheiden.